mura-drava Služba vlade za samoupravo in regionalno politiko
novice

NOVICE IN DOGODKI

10 vražjih zapovedi kako odgnati kolesarja

22.06.2012

Počitnice so pred vrati in marsikdo bo tudi letos sedel na kolo ter se odpravil na potepanja s kolesom. Pravzaprav je vedno več takih, ki svoj dopust preživljajo aktivno in kolesarjenje je zelo priljubljeno, saj lahko v relativno kratkem času premagamo daljše razdalje, marsikaj vidimo in doživimo. In doživetja so tista, ki v nas budijo raziskovalno iskrico, da se na počitnice odpravimo v iskanju nekaj novega, lepega in še neodkritega. Nihče si namreč ne želi, da bi se počitnic spominjal le po slabih izkušnjah, zlomljenih rokah, slabi kavi in neprijaznih domačinih. In če govorimo o Pomurju kot kolesarski Meki, potem je tudi prav da se domačini zavedamo pomena in vloge kolesarskega turizma za regijo ter pomembnega dejstva, da prav vsak izmed nas lahko prispeva k temu.


Kolesarji so navsezadnje relativno dobro situirani in si ob poti radi privoščijo postanek v gostilni, na kmetiji ali v trgovini s spominki. Zato mora biti v interesu vseh, da kolesarske turiste privabljamo v svoje kraje, saj s tem privabljamo denar v svoje lokalno okolje. Prvi koraki k temu so zelo preprosti. Na cesti bodimo spoštljivi do kolesarjev, jim pomagajmo, pokažimo pot, napotimo v dobro gostilno, priporočajmo ogled znamenitosti. Najpomembnejše od vsega pa je, da jih ne odganjamo. Kolesarje odganjamo z objestno, primitivno vožnjo, s hupanjem in z vsako aktivnostjo, ki mu lahko povzroči nelagodje ali strah. Vsak, ki v kolesarjih vidi zgolj motnjo in oviro, naj pomisli na zgornje besede. In če razmišljanje zastavimo še malo bolj radikalno: kdor z divjanjem v prometu odganja kolesarje, deluje v resnici proti samemu sebi in proti svojemu dohodku.


Neprimerno obnašanje do kolesarjev, ki prihajajo k nam kot turisti smo tako strnili v 10 vražjih zapovedi kako se znebiti kolesarja. Seveda v dobrobit naše pokrajine vam priporočamo, da tega nikakor ne poskušate, ker je lahko smrtno nevarno.
 

  1. Če v lokalni gostili v petek zvečer srečate kolesarja in sta oba že spila par »špricerjev«, ga povabite na  moški pretep.
  2. Če kolesar vpraša za pomoč glede smeri , ga pošljite v napačno, po možnosti najbolj zahtevno in najdaljšo varianto.
  3. Če bi kolesar rad nekaj dobrega pojedel, ga napotimo v zaprto gostilno, podobno ravnamo, ko išče prenočišče.
  4. Če vidite kolesarja v gostilni, njegovo kolo pa prislonjeno na zid,  mu ga skušajte ga ukrasti, če pa to ne gre pa vsaj preluknjajte gumo.
  5. Če ima kolesar preluknjano gumo ali poškodovano kolo, mu nikar ne pomagajte, naj se sam znajde kakor ve in zna.
  6. Ko prehitevate kolesarja, to storite čim bolj na tesno, da mu poženete adrenalin po žilah. Sigurno se bo zabaval.
  7. Če vozite za kolesarjem in ga želite prehiteti, nasproti pa vam pelje drug avto, nikar ne oklevajte, ampak se podajte v »škarje«. Kolesar se bo sigurno umaknil v jarek ali pa ga boste povozili…
  8. Na prehodih za pešce in kolesarskih poteh vam ni potrebno ustavljati, saj vam kolesar v avtomobilu nič ne more storiti. Iz istega razloga vam ni potrebno upoštevati desnega pravila.
  9. Če kolesar kljub vsemu hoče čez prehod mu gestikulirajte z rokami, npr. iztegnjen sredinec je dober začetek.
  10. Če kolesar ne reagira na vaše gestikulacije, odprite šipo ter ga s primernim tonom spomnite na vse njegove bližnje sorodnike.


Z vzpostavitvijo kolesarskih poti ob Muri in odstranitvijo table z napisom Murradwegende na meji z Avstrijo v Sicherldorfu lahko to poletje v naši pokrajini pričakujemo povečano število kolesarjev.


Pomurje je še vedno neraziskano in zato zelo zanimivo za kolesarje, popotnike in turiste. Poskrbimo, da bo vsem obiskovalcem ostalo v lepem spominu in se bodo radi vračali ter  s sabo pripeljali prijatelje in znance. Izogibanje 10 vražjim zapovedim pa bo imelo pozitivne vplive na romantično podobo Pomurja, kjer živijo prijazni in dobri ljudje.